Miras Hukuku Nedir?

miras hukuku nedir? nasıl paylaşılır?

Miras Hukuku, Bireylerin ölümünden sonra para ile ölçülebilen tüm hak ve sorumlulukların bireylere ne şekilde ve nasıl geçeceğini belli bir düzen içinde inceleyen bir medeni hukuk dalıdır. Miras hukuku medeni kanunlarda düzenlenir. Miras hukuku kara Avrupa’sı hukuk sisteminde medeni kanununda düzenlenir. Muristen kalan malların devredilmesine ilişkin veraset işlemleri bazı ülkelerde mahkeme kararıyla bazı ülkelerde de noterlerde oluşturulan nüfus kayıt sistemleri yoluyla belgelendirilmektedir.

Mirasta Saklı Pay Nedir?

Miras hukuku içerisinde murisin tüm tereke üzerinde serbestçe tasarruf etmesine izin verilmemektedir. Mirasçıların tasarruf hakkı, bazı mirasçıların payı ile sınırlıdır. Bu nedenle terekenin bazı mirasçıların belirli bir payı üzerinde tasarruf edilemeyecek kısmına saklı pay, hak sahibi olan mirasçılaraysa saklı paya sahip mirasçılar denmektedir. Kısaca, saklı payların mirasçıları varsa, vasiyet eden kişi bu mirasçıların saklı paylarını tasarruf edemez, ancak kalan mirastan serbestçe tasarruf edebilir. Hukukumuzda saklı paylı mirasçılar 3 gruptan oluşur. Bunlar; torunlar, ebeveynler ve hayatta kalan eşlerdir. Günümüzde kardeşler gizli payın mirasçısı değildir. 2007 yılında yapılan değişiklikle beraber saklı payın mirasçıları grubundan çıkarılmıştır.

Mirastan Kimler Pay Alabilir?

Türk Hukuku’nda mirastan pay alabilecek kişiler zümre sistemine göre belirlenmektedir. Bunlar;

  • Birinci zümre olan murisin torunları ve çocuklarıdır.
  • İkinci zümre olan murisin annesi, babası, kardeşleri ve yeğenleridir.
  • Üçüncü zümre olan murisin büyükannesi, büyükbabası, dayısı, amcası, halası ve teyzesi gibi akrabalarıdır. Murisin mirasından üçüncü zümreye kadar olan mirasçılar pay alabilme hakkını kazanmaktadır. Ancak bu zümreler içerisinde birinci zümre hayattayken geriye kalan zümrelerin hak iddia etmeleri gibi bir şey söz konusu değildir.
  • Bu zümreler dışında, aralarında kan bağı bulunmayan kişiler bir vasiyetname yazılması ile mirastan paylarını alabilirler. Lakin bunun için murisin ölümünden önce bir vasiyetname hazırlaması gerekmektedir.

Mirasçılardan Biri İmza Vermezse Ne Olur?

Mirasçılardan biri imza vermezse, taraflar arasında anlaşma olmaması sebebiyle her mirasçı mahkemeye başvurabilir bu onun en temel hakkıdır. Bu durumda mirasçının mahkemeden iki tane talep hakkı doğmaktadır. İlki; terekedeki belirli malların aynı şekilde paylaşılması diğeri ise terekedeki malların aynen paylaşılabilmesinin imkânı yoksa satış yolu ile paylaştırılması yoluna gidilmesidir.

Miras Paylaşımında Yasal Süre Ne Kadardır?

Kanun çerçevesinde, ölen murisin mirasçılara kalan mirasın paylaşılması (taksimi) için kanunun 8/B maddesinde süre 1 yıl olarak görülmektedir.

Mirasçı Kendi Payını Satabilir mi?

Mirasın sadece mirasçılara devredilmesi mümkündür. Bir mirasçı bir ya da birkaç mirasçıya ya da bütün mirasçılara payını istediği oranlarda devrini sağlayabiliyor. Miras payının devredilmesi için tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenmektedir.

Tapuda İntikal İçin Tüm Mirasçılar Gerekli midir?

 İntikal işlerinin gerçekleştirilebilmesi için bütün mirasçıların yazılı onay ya da imzalarına gerek duyulmamaktadır. Mirasçılardan biri tek başına da Tapu Sicil Müdürlüğüne başvurabilir.

Veraset İlamı İçin Süre Ne Kadardır?

Veraset ilamı alınabilmesi için notere veya sulh hukuk mahkemelerine en geç 1 ay süre içinde başvurulması gereklidir. Bu kapsamda veraset ilamının süresi ölen murisin vefatından hemen sonra başlar. Fakat atanmış mirasçılarda ölen kişinin ölüm tarihi değil de mirasçının mirası öğrendiği tarih esas alınmaktadır.

Veraset İlamı Çıkartmak Şart mı?

Veraset ilamı çıkartmak için herhangi bir sınırlama bulunmamakla beraber Türkiye’nin birçok yerinde mahkemeler yetkili olabilmektedir. Mirasçılar veraset ilamı sayesinde kimin mirasçı olduğunu, kimin olmadığını ve mirasçılık paylarını görebiliyorlar. Bu sebeple mirasçı tarafından bu ilamın çıkartılması gerekmektedir.

Miras Payı Neye Göre Belirlenir?

Miras payları kanunda da görüldüğü üzere murisin sağ olan eşinin varlığına göre değişkenlik göstermektedir. Bunun dışında kalan mirasçılara eşit olacak şekilde miras payı düşmektedir.